Gongbad

Een gongbad is een vorm van geluidstherapie waarbij dat de gong gespeeld wordt op een therapeutisch helende manier.

In een gongbad wordt je ondergedompeld door geluidsgolven – er komt geen water aan te pas en iedereen houdt de kleren aan đŸ˜‰

Na een korte inleiding gaan de deelnemers liggen op de grond op matjes. Breng best een dekentje mee om jezelf tijdens de sessie warm te houden en ev. een kussentje. Mensen met rugklachten of beperkingen die niet kunnen gaan liggen mogen gerust op een stoel zitten.

Terwijl de deelnemers zich ontspannen begin ik de gong zachtjes te spelen. Naarmate de sessie vordert, speel ik luider (maar zeker niet te hard). De manier van spelen is afwisselend, zodat de hersenen nooit een patroon in de complexe geluidsgolven kunnen waarnemen. Vrij vlug stoppen de hersenen met deze analyse, waarna een diepe en helende relaxatie kan plaatsvinden. De hersenen veranderen daarbij van frequentie (entrainment): vrij vlug wordt een Alfa staat bereikt, gevolgd door een Theta staat. Theta-bewustzijn wordt normaal enkel bereikt tijdens de REM fase van de slaap, ofwel tijdens diepe meditatie. Sommigen kunnen zelfs afzakken naar de Delta staat. Via de gong nemen we dus een shortcut.

De Rishis of Wijzen van India geloofden dat indien je gegongd werd gedurende 10 dagen, je van alle kwalen verlost zou zijn. De hedendaagse wetenschap is van mening dat geluid een belangrijk instrument kan zijn in de behandeling van vele ziektes, aandoeningen en trauma’s.

Gongbaden brengen ook een heralignering op celniveau teweeg. Of het probleem nu van fysische, mentale of spirituele aard is, door de penetrerende geluidsgolven van de gong worden mensen bevrijd van oude patronen, en kan regeneratie en herbalancering plaatsvinden.

Philip Van Langenhove is gecertificeerd in Gong Therapie en is leraar Kundalini Yoga.


Het gongbad duurt ongeveer 40 minuten

GeĂ¯nteresseerd